Wat is een holding?
Een holding, in het Nederlands een ‘houdstermaatschappij’ is in principe hetzelfde als een normale BV, maar er zijn een paar verschillen. Een holding of holding BV fungeert bijvoorbeeld als een moedermaatschappij en houdt de aandelen van de (werk)vennootschappen binnen de groep. Voordat we de diepte induiken met variaties op de term ‘holding’, verduidelijken we aantal zaken voor u en leggen we u precies uit wat een holding is.
In een normale BV vinden werkzaamheden plaats, in een holding niet. Hier worden bijvoorbeeld alleen de belangrijke bezittingen (bijv. aandelen) ondergebracht, beleggingen uitgevoerd en pensioenopbouw geregeld. De bedrijfsactiviteiten worden in een holdingstructuur uitgevoerd door de werkmaatschappijen.
Contactformulier Bel 0320 289 460
Een holding is voor grote en kleine bedrijven
Bij Oprichten BV krijgen we vaak de vraag of er verschil zit tussen een holding en een holdingstructuur. Het verschil is dat een holding 1 specifieke BV is en dat een holdingstructuur omschrijft hoe een holding is ingericht door de ondernemer. De ondernemer staat dus aan de top van de piramide. Rechtstreeks daaronder valt de holding en de overige werk-BV’s vallen daar weer onder.
De simpelste holdingstructuur in Nederland bestaat uit 1 holding (moederbedrijf) en 1 werkmaatschappij (dochterbedrijf). Er kunnen vanzelfsprekend ook meerdere werkmaatschappijen onder een holding vallen. Deze holdingstructuur is geschikt voor grotere bedrijven.
Waaruit bestaat een holdingstructuur?
Een holding maakt deel uit van de holdingstructuur. De holdingstructuur verbindt meerdere BV’s met elkaar en bestaat uit minstens 2 delen: 1) een holding BV en 2) een werkmaatschappij BV.
1. Holding
In een holding BV worden geen bedrijfsactiviteiten uitgevoerd en dus ook geen omzet gedraaid. Deze BV is alleen bedoeld om de belangrijke bezittingen onder te brengen en te beheren. Hierbij kunt u denken aan geld, aandelen, onroerend goed en financiële vaste activa. Vaak is de DGA in dienst van de holding en wordt er een managementovereenkomst gesloten tussen de holding en de werkmaatschappij.
2. Werkmaatschappij
In een werkmaatschappij vinden wel de dagelijkse werkzaamheden plaats en hierin wordt omzet gedraaid. Een werkmaatschappij is dus eigenlijk de onderneming waar bezoekers of klanten mee te maken krijgen als ze een dienst afnemen of product kopen van dit bedrijf. Een voorbeeld van een werkmaatschappij is Google. De holding BV die boven Google staat heet Alphabet.
Voordelen van de oprichting van een holding
Een van de belangrijkste redenen om een holding op te richten, is de bescherming bij een eventueel faillissement. Een holding biedt echter nog meer voordelen, waaronder:
- Lagere belastingdruk
- Fiscale voordelen
- Voordelige verkoop van aandelen (vaak zonder dat de verkoopwinst wordt belast met vennootschapsbelasting)
- Risicospreiding
- Eigen beheer van pensioenopbouw (let op: hiervoor gelden wel strenge voorwaarden waarvoor overleg met uw belastingadviseur noodzakelijk is)
Een holding oprichten bij Oprichten BV
Een holding is niet moeilijk om op te richten, maar u moet er wel goed op letten dat u de structuur juist opzet. Wij kunnen u daarbij adviseren.
Al in 3 stappen een holding oprichten
U kunt bij Oprichten BV al een nieuwe holding oprichten in 3 stappen. Het is ook mogelijk om een holding op te richten vanuit een bestaande eenmanszaak. U dient in dat geval de eenmanszaak eerst om te zetten in een BV. Of u richt eerst een holdingstructuur op en stopt daarna met uw eenmanszaak. Vraag om deskundig advies als u meer wilt weten over uw mogelijkheden.
Contactformulier Bel 0320 289 460
Meer weten over wat een holding is?
Wat is een holding? Dit is de vraag die centraal stond in dit artikel. Heeft u antwoorden gekregen op uw vragen en bent u benieuwd naar uw opties om een holding op te richten? Twijfel dan niet te lang en neem geheel vrijblijvend contact op met een van onze deskundige adviseurs. U bereikt ons heel eenvoudig via het e-mailadres info@oprichtenbv.nl, telefoonnummer 0320 – 289 460 of het onderstaande contactformulier. Ook als u nog wel vragen heeft, kunt u altijd contact met ons opnemen.